Božična zvezda (Euphorbia pulcherrima)

Božična zvezda že vrsto let simbolizira božič in novo leto. Velika obarvana socvetja nas vabijo, da si izberemo rastlino zase in si doma pričaramo praznično vzdušje.

Že konec julija začnemo s sajenjem prvih božičnih zvezd. Ukoreninjene sadike dobimo od dobavitelja in jih posadimo v posebej zato pripravljen substrat. Vzgoja božičnih zvezd ni enostavna, saj zahteva veliko znanja, enakomerno temperaturo, primerno svetlobo in stalno nego. S pridelavo se ukvarjamo že vrsto let, izkušnje nam pomagajo pri vzgoji te zahtevne in hkrati čudovite rastline.

Poskrbite, da bo vaša božična zvezda zdržala dlje

Če želimo božično zvezdo ohraniti, moramo biti pazljivi že pri nakupu. Priporočamo nakup domačih, slovenskih božičnih zvezd. Le te niso trpele dolgega transporta in skladiščenja pri neprimernih pogojih, kar pa je pri teh rastlinah zelo pomembno. Ob nakupu je priporočljivo, da božično zvezdo ovijemo v papir, da se izognemo temperaturnemu šoku. Božične zvezde so namreč izredno občutljive, če po njih popiha hladen zrak. Zaradi tega lahko hitro odvrže liste, rastlina pa v nekaj dneh propade.

V stanovanju ji namenimo svetel prostor, kjer ni prepiha, najprimernejša temperatura je od 18 °C do 22 °C. Zalivamo jo zmerno, s postano vodo sobne temperature. Pred ponovnim zalivanjem se mora substrat neko izsušiti. Nepravilno zalivanje je vzrok, da listi venejo in odpadajo. Božične zvezde potrebujejo vlažen zrak. Če je v sobi zrak suh, zraven postavimo kozarec vode, nikakor jih ne škropimo po listih, saj se lahko pojavi plesen. Dvakrat mesečno ji lahko namenimo majhen odmerek gnojila za rože.

 

Naj zacveti tudi naslednje leto

Ko božična zvezda odvrže liste, jo porežemo na višino nekje 10 cm in jo postavimo v hladen, senčen prostor. Zalivamo redkeje, to je obdobje, ko rastlina potrebuje suh substrat. Junija rastlino presadimo v kvaliteten substrat, jo prestavimo na svetlo in pričnemo s pogostejšim zalivanjem ter občasnim gnojenjem. Šibkejše mlade poganjke porežemo, pustimo le večje in močnejše. Če jih vršičkamo, bodo do naslednjih praznikov košate in kompaktnejše.

Božična zvezda je rastlina kratkega dne. Ko se dan skrajša na 10 ur, se že razvijajo prvi cvetovi in barvajo ovršni listi. Če želimo da zacveti pred božičem potrebuje v oktobru in novembru 14 ur popolne teme.

Ponudba na vrtnariji

Letno vzgojimo približno 10 000 sadik, našo ponudbo vsako leto izpopolnjujemo z novimi sortami in barvami. Na voljo so v treh različnih velikostih; velike v 13 cm loncu, srednje v loncu velikosti 10 cm in majhne v 6 cm loncih. Letos je v ponudbi 12 različnih sort. Med prevladujočo rdečo barvo so vedno bolj popularne bež in bele božične zvezde. Za vse, ki hočete nekaj posebnega v roza barvi in v različnih rdeče rumenih ter rdeče belih odtenkih.